Om Kurser

Om våra kurser

På den här sidan hittar du allmän information som gäller för alla danskurser Crazy Stepz genomför. På undersidorna finns mer detaljerad information om de olika danstyperna.

Bugg

Foxx

Kizomba

Som deltagare på våra kurser väljer du själv vilken dansroll du vill anmäla dig som. Vilket kön du har spelar ingen roll. Du kan välja att dansa som förare eller följare.

Förare: Den i dansparet som leder, dvs för. Traditionellt ansett som mannens roll i paret. Som förare har du huvudansvaret för att planera dansen och anpassa den väl till musiken. Ditt kommando gör att rätt sak händer vid rätt tillfälle. Du ger utrymme till den du för och gör det möjligt för er att glänsa ihop.

Följare: Den i dansparet som följer. Traditionellt ansett som kvinnans roll i paret. Följarens roll är att agera på förarens kommandon och göra dansen så elegant som möjligt. Som följare lyssnar du med hela kroppen. Du gör dig öppen och mottaglig för att ledas i dansen. Det är dina utsmyckningar som blir pricken över i:et i er dans.

Våra instruktörer kommer göra sitt yttersta för att använda begreppen förare/följare när de instruerar men ibland kommer det hända att den gamla terminologin herrar/damer slinker igenom. Gamla vanor är svåra att bryta och vi ber er ha överseende med detta. Om instruktörerna råkar säga herrar/killar menar de alltså alla förare och med damer/tjejer syftar de på alla följare, oavsett kön.

Under kurserna byter vi danspartner flera gånger per kurstillfälle så att alla förare får träna med alla följare. Syftet med detta är att alla ska utveckla sin dans så mycket som möjligt. Varje förare och följare är unik i sin dans och ju fler du övar med desto bättre blir du på att föra tydligt eller följa uppmärksamt. Ifall du trots detta skulle känna dig obekväm med att dansa med en viss partner hanterar du det genom att artigt avböja och stå över den dansen. Ingen kommer tvinga dig att dansa med en viss partner, men vi rekommenderar att dra nytta av alla tillfällen till dans och träning som erbjuds.